Transfer masti: postizanje volumena i regeneracija kože

25-10-2023
Featured Video Play Icon

Lipofiling ili fat grafting je medicinska procedura koja se koristi za poboljšanje kontura tela ili lica, transferom sopstvene masti.Najnovije aktuelnosti vezane uz ovu hiruršku intervenciju, otkriva prof dr sc Milomir Ninković, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije

Punjenje masnim tkivom daje lepši rezultat

”Ono što je velika prednost i što danas u stvari postaje standard, ne da samo radite zatezanje lica i to vertikalno zatezanje lica… Javlja se nešto drugo. Vi popunjavate nedostajući volumen, tzv lipofiling. Punjenje sa masnim tkivom daje mnogo lepše rezultate i daje u stvari mnogo lepše konture na licu. U masnom tkivu imate najviše matičnih ćelija koje vam daju taj novi elasticitet, novi izgled, kvalitet kože. Lipofiling radim puno i kod rekonstrukcija dojki koje su zračene. Tu je i uništenje kože kod ozračenja. Navedenom metodom popravljate kvalitet kože u svim oblicima”, kaže prof Ninković.

Kada se gojimo, goje se i transferirane masne ćelije

Matićne ćelije su inteligentne i tačno znaju odakle su transferirane. Npr masne ćelije transferirane iz stomaka u grudi, itekako će bujati ukoliko osoba dobije na težini, pojašnjava dr Milomir:  ”Genetska formula tih ćelija ostaje.  Ako pacijent  dobijete, a meni se to dešavalo, 20-25 kg,  jednostavno dođe do rasta ćelija. Radio sam lipofiling dojki i video da u navedenom slučaju dojke narastu jako puno. U tolikoj meri da morate posle uraditi i jednu klasičnu korekciju sa liposukcijom.”

Masonoća uzeta sa unutrašnje strane kolena

Kako bi se izbegao problem transferiranih ćelija prilikom potencijalnog debljanja pacijenta,  dr Ninković radi sledeće:  ” Ja najčešće uzimam te masne ćelije, ne sa trbuha već sa unutrašnje strane kolena jer te ćelije ne dobijaju mnogo na volumenu ako i dođe do nekog debljanja. Tako da…morate da vidite odakle ćete uzeti te masne ćelije da bi imali tzv proračun. Koliko će doći do promene volumena, ako dođe i u nekim kasnijim godinama do udebljanja tj dobijanja težine?”

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar