Uz AI i kvantno računarstvo do besmrtnosti

27-10-2023

Svet u kojem se gube granice između čoveka i mašine, gde se naša suština spaja sa najnaprednijim tehnološkim čudima, kvantnim računarstvom i veštačkom inteligencijom , nije više nemoguć. Najnovija otkrića obećavaju revoluciju u medicini, nudeći nam neviđene uvide u sopstvenu biologiju

AI kao tragač za genima starenja

U isprepletanim kubitima samoučećih algoritama veštačke inteligencije, leži tajna otključavanja digitalne besmrtnosti koja će nam potom, dati ključ za genetsku besmrtnost, tvrdi dr Mičio Kaku, profesor teorijske fizike: “Verujem da će nam veštačka inteligencija dati ključ za genetsku besmrtnost. Vidite, u narednim decenijama, svi će imati svoj genetski niz . Imaćemo milijarde genoma starih ljudi, milijarde genoma mladih ljudi. I šta ćemo s tim? Koristićemo veštačku inteligenciju da tražimo gene starenja.”

Ko je dr Mičio Kaku?

Michio Kaku je japansko-američki teoretski fizičar, futurolog i popularizator nauke. Pofesor je teorijske fizike na City College of New Yorku  i jedan od vodećih naučnika u polju teorijske fizike, posebno u oblasti teorije struna. Napisao je mnoge knjige namenjene laicima, koje obrađuju kompleksne koncepte iz fizike i kosmologije na način koji je pristupačan i razumljiv.  Kaku se često bavi pitanjima budućnosti nauke i tehnologije, uključujući kvantnu fiziku, tehnološki napredak i koncepte kao što su putovanje kroz crne rupe i vremenski tuneli.

Popravljanje gena pomoću tehnologije

Prema rečima dr Mičia, izvor mladosti biće pronađen pomoću veštačke inteligencije, koja će identifikovati  gene starenja:  ”Sada znamo da je starenje, akumulacija genetskih grešaka. To znači da ćelije na kraju postaju sporije, tromije, ulaze u senescenciju i umiru.  To je zapravo razlog zašto umiremo. Umiremo zbog akumulacije grešaka u našem genomu i našoj ćelijskoj aktivnosti ali vidite, budućnost će moći da popravi te gene pomoću tehnologija poput CRISPR-a.  Ako izlečimo mnoge greške koje se nakupljaju u mitohondrijama ćelije, mogli bismo postati besmrtni, zaključio je dr Kaku.

CRISPR  tehnologija – budućnost je postala sadašnjost

CRISPR tehnologija je napredna tehnika za uređivanje genoma koja omogućava precizno i specifično menjanje genetskog materijala u organizmima.  Ova tehnologija je revolucionarna jer omogućava istraživačima da ciljano menjaju određene delove genoma, ispravljaju genetske greške i čak dodaju nove gene. Ključna komponenta CRISPR sistema je RNA sekvenca koja se može programirati da prepozna određeni segment genetskog materijala. Kada se ta RNA sekvenca spoji sa proteinom Cas9, stvaraju se “makaze” za sečenje DNK. Ovaj kompleks može da se usmeri na tačno određeni deo genoma i izmeni ga.

FOTO: Arhiv / Prof Michio Kaku – official

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar