Otkriven molekul koji usporava starenje i produžava život

18-09-2020

Naučnici sa Univerziteta Konkordija i Ajdon Tehnolodzist u Montrealu, identifikovali su više od 20 vrsta biljnih molekula koji usporavaju starenje ćelija, povećavajući tako godine aktivnog ljudskog života

Biljni antiejdžing molekuli 

Pre tri godine istraživači su otkrili prvu seriju od šest antiejdž molekula izveđenih iz biljaka. Lani su saznali da je njihova snaga protiv starenja, desetostruko povećana, kombinovanjem nekih od ovih biljnih ekstrakata. U studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Onkotarget”, objasnili su da su taj cilj postigli identifikovanjem petnaestak dodatnih biljnih ekstrakata koji mogu da smanje uticaj vremena na ćelije.

Testovi na ćelijama kvasca

Da bi se došlo do ovih zaključaka, izvršeni su testovi na ćelijama kvasca, čije je starenje slično starenju ljudskih ćelija. Zahvaljujući identifikovanim biljnim ekstraktima, koji se nazivaju modulatori, životni vek ovih ćelija se povećao sa dva i po dana, na između pet i osam dana.

Usporavanje starenja

”Uticaj ovih otkrića biće ogroman. Ono o čemu govorimo je smanjenje učestalosti svih bolesti povezanih sa starenjem”, kaže koautor studije Vladimir Titirenko, istraživač i profesor biologije na Univerzitetu Konkordija. Neke od novih biljaka protiv starenja kako navode su: patuljasta palma, kantarion, Sveti Vasilije, narandžasto drvo, hmelj, maslačak i druge.

FOTO:Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar