Pet razloga zbog kojih je zabranjeno konzumiranje alkohola, pre i posle estetskog zahvata

03-01-2019

Za optimalne rezultate, mnogi lekari preporučuju suzdržavanje od alkohola najmanje dve nedelje pre i nakon operacije, iako se taj vremenski okvir razlikuje, zavisno o postupku.   Alkohol ne samo da može usporiti vreme izlečenja  i sprečiti vas da postignete najbolje moguće rezultate, već i uzrokovati ovih pet zdravstvenih  komplikacija

1. Alkohol povećava oticanje

Nakon estetskog zahvata, oticanje tretiranog tkiva je normalna stvar. Ipak u kombinaciji s alkoholom ono može biti pojačano, budući da on širi krvne sudove, i uzrokuje nabreknuće celog tela.  Alkohol takođe utiče na dehidraciju, što rezultira time da vaš organizam pokušava zadržati što više vode (zato su ljudi  natečeni , dan posle divlje noćne zabave) . Posebno osetljiv na oticanje povezano s alkoholom nakon rinoplastike je nos, zato se posebno upozorava na izbegavanje njegove konzumacije.

2. Alkohol pojačava krvarenje

Sve invazivne operacije zahtevaju razdoblje oporavka, ali  alkohol samo ometa taj proces. Razlog tome leži u činjenici da alkohol razređuje krv, što povećava rizik od krvarenja i dugotrajnog oporavka.

3. Alkohol vas može učiniti osetljivima na bol

Neki ljudi  okreću  se alkoholu kako bi se nosili sa stresom, problemima i bolovima, ali to ne podrazumeva fizičku bol nakon estetske hirurgije. Prema rečima dr. Pitera A. Aldeia , plastičnog hirurga iz  Memfisa u Tenesiju ,  česti alkoholičari “mogu otkriti da na njih  lekovi protiv boli ne deluju dobro i ne traju onoliko dugo koliko bi inače.”

4. Alkohol može učiniti vaše lekove opasnima

Alkohol u kombinaciji s lekovima može delovati otupljujće na organizam, tvrdi  plastični hirurg dr Stiven Turkeltaub iz  A Scottsdalea u , Arizoni. On upozorava da alkohol „može komunicirati s nekim lekovima na način koji može biti štetan, pa čak i opasan po zdravlje. ”: ”Nuspojave mešanja alkohola s lekovima mogu uključivati ​​mučninu, povraćanje, glavobolje, pospanost, nesvesticu i gubitak koordinacije. Također vas može izložiti riziku unutarnjeg krvarenja, problema sa srcem i otežanim disanjem.

5. Alkohol isušuje vašu kožu

Koja je svrha operacije za poboljšanje samopouzdanja, ukoliko zbog konzumacije alkohola priuštite vašoj koži  ljuskanje? Alkohol ometa hormon koji reguliše koliko urina proizvodite, pritom isušujući kožu. Na primer, za svaku čašu alkohola koji konzumirate, bubrezi stvaraju oko četiri unce  više urina nego što bi  ga vaše telo normalno proizvelo. To dovodi do dehidracije i suve kože, a čak ni  ispijanje veće količine vode nema učinka.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar