Razlika i prednosti cirkonskih u odnosu na titanijumske dentalne implante

11-02-2022

Dentalni implantat je ”veštački koren” u obliku šrafa koji se ugrađuje u vilicu na mesto zuba koji nedostaje, nakon čega se na njemu izrađuje i fiksira sama kruna zuba. Dentalni implanti se dele na titanijumske i cirkonske, otkrijte koje su razlike među njima 

Estetski prihvatljiviji cirkon

Najčešće korišćeni dentalni implanti su metalni i izrađuju se od titanijuma. Međutim siva boja metala može prosijavati kroz zubno meso, posebno u prednjoj regiji. Alergija na metale, takođe, je bila povod traženja drugih solucija. Unapređenjem tehnološke obrade, cirkonski implanti su zadnjih godina sve popularniji, i sada se već može reći da polako preuzimaju dentalnu implantologiju.

Razlika između titanijumskih i cirkonskih implanta

Titanijum i cirkon su materijali koji se već  dugo koriste u stomatologiji i hirurgiji. Glavna razlika između ova dva materijala je prvenstveno njihova boja. U stomatološkoj protetici cirkon je omogućio izbacivanje neestetskih metalnih komponenti. Cirkonske bezmetalne krunice daleko su traženije od krunica sa metalnom bazom. Zbog svoje čvrstoće te neuporedivo bolje estetike, ovaj materijal sve je traženiji i u dentalnoj implantologiji. Što se tiče trajnosti , proizvođači tvrde da je ona kod cirkonskih implanta, ista kao i kod titanijumskih.

Prednosti cirkonskih implanta

Cirkonski implanti omogućuju bolju estetiku i prirodniji izgled zuba. Razlog za to je njihova bela boja, baš poput prirodnog korena zuba. Takođe, nedavna naučna istraživanja pokazuju da cirkonski implanti imaju površinu koja je bolja u sprečavanju upale oko implanta, što je glavni uzrok njegovog gubitka. Takođe, sve je više ljudi kod kojih se primećuje netolerancija ili čak alergija na titanijum. U takvim slučajevima cirkonski implanti su jedino moguće rešenje.

Zašto se titanijumski  implantati više koriste?

Iako se cirkon kao materijal u ortopediji koristi već preko 40 godina, u dentalnoj je implantologiji napredak tehnologije omogućio zadovoljavajući dizajn dentalnih implanta tek poslednjih desetak godina. Iz tog razloga, cirkonski implanti ne koriste se u svim dimenzijama i oblicima kao titanijumski, a zbog visoko-tehnološke proizvodnje imaju i višu cenu. Takođe, cirkonske implante zbog drukčijih protokola, ugrađuju samo iskusni i stručni implantolozi.

FOTO: estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar