Semenke crnog susama: čuvari lepote i zdravlja

05-03-2022

Semenke crnog susama – sa kojih nije skinuta opna, izuzetno povoljno deluju na naš organizam kao i na usporavanje procesa starenja. One sadrže značajno veći procenat kalcijuma od očišćenih, kao i drugih minerala, gvožđa, kalijuma, magnezijuma…

Podmlađuje kožu i sprečava pojavu sedih vlasi

Crni susam je namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer poseduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože.  S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu sprečava preuranjenu pojavu sedih vlasi, otkazivanje memorije i sluha. Pored toga, crni susam uspešno vrši eliminaciju teških metala iz tela.

Riznica kalcijuma i magnezijuma

Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, a odličan su izvor i magnezijuma. Ova dva minerala u kombinaciji, pomažu regulisanje krvnog pritiska, preventivno deluju na pojavu migrena (kao posledica lošeg stanja krvnih sudova), sprečavaju pojavu astmatičnih grčeva, poboljšavaju san (naročito kod nesanica izazvanih menopauzom). Važno je napomenuti da semenke crnog susama treba izbegavati u slučaju retke stolice i dijareje.

Pomaže u postmenopauzi i kod problema sa zatvorom

Mleveno prženo seme crnog susama višestruko poboljšava zdravlje žena u postmenopauzi. U prvom redu balansira nivo hormona, pokazuju najnovija istraživanja,. Tradicionalna i savremena medicina slažu se da je odličan u prevenciji zatvora, što se objašnjava bogatim sadržajem vlakana. Osim toga, crni susam olakšava izbacivanje parazita iz digestivnog trakta.

Snižava holesterol i čuva srce

Ove semenke su odličan izvor bakra i cinka. Bakar omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink uz kalcijum obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju, otežava prelome i osteoporozu. Susam je takođe bogat dijetetskim vlaknima, te povoljno deluje na snižavanje lošeg i ukupnog holesterola koji je odgovoran za zakrečenje arterija –  kao preduslova za nastanak srčanih obolenja, plus ima snažno antioksidativno delovanje.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar