Stari Tomas Par je doživeo 152 godine zahvaljujući ovom napitku

16-09-2021

Skromni engleski seljak Tomas Par nalazi se na prvom mestu kada je dugovečnost u pitanju.  Doživeo je neverovatne 152 godine zahvaljujući jednom napitku. Naime ,  svakodnevno je pio surutku. 

Sastav i lekovitost surutke

Ova namirnica prikladna je za konzumaciju od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti kao zamena u ishrani beba. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Sadrži samo 26 kalorija na sto grama, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

tomas par je doživemo duboku starost od 152 godine

Narodni lek za probavu

Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad. Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva. Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći i kod hroničnog umora, stresa, debljine, prejedanja, visokog pritiska, pada imuniteta, želudačnih tegoba, bolesti jetre, kandide, čišćenja organizma od toksina.

Leči bolesnu jetru, poboljšava raspoloženje…

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom,poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet,. Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka obiluje cisteinima koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina.

Neizostavni napitak na meniju sportaša

Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je mnogo bolji izbor od štetnih energetskih pića. Ovaj mlečni napitak  glavna je sirovina za proizvodnju proteina koji su neizbežan deo ishrane svakog sportiste.  Konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Ujedno, doprinosi i nervnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanja.

FOTO: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar