Stručnjaci upozoravaju: preterana nega ponekad može više štetiti nego koristiti licu

17-04-2021

Od preterane nege lica ponekad možemo imati više štete nego koristi. Koje su to greške koje usled nege često znamo da radimo , znaju ekspert za kožu poznatih osoba Rene Rulo, i dermatolog Rejčel Nazarian

rene rulo

Prečesto perete ili čistite lice 

“Većina ljudi koristi jake sapune koji kožu lišavaju hranjivih ulja i utiču na menjanje pH nivoa kože”, kaže doktorka Nazarian i dodaje da će konstantno pranje uticati na to da koža postane suva i počne da puca, zbog čega će biti sklonija infekcijama i upalama. Uz to će i ranije da pokazuje znakove starenja.

Cele godine koristite iste proizvode 

Vašoj koži treba različita negu u zavisnosti od godišnjeg doba. Evo šta savetuje Rulo: ZIMA: “Usredsredite se na hidrataciju i takve proizvode.” PROLEĆE: “Razmislite o prolećnom čišćenju, tj. dubinskom čišćenju pora i proizvodima za piling, kako biste oživeli kožu od zimske isušenosti.” LETO: “Usredsredite se na zaštitu kože kremama sa zaštitnim faktorom i antioksidansima. Svi proizvodi bi trebalo da budu laganije formule/teksture u proleće i leto, jer tad ima i više vlage u vazduhu.” JESEN: “Pojačajte opet pilinge kako biste obnovili kožu nakon oštećenja od letnjeg sunca.”

Čačkanje po bubuljicama

Ako niste dermatolog, ne bi sami trebalo da “čačkate” po bubuljicama, uraslim dlakama ili bilo čemu drugom po licu. To je jedan od najgorih napada na kožu koji možete da uradite. Zbog nestručnog rukovanja i uslova koji često nisu sterilni, umesto da poboljšate stanje lako možete stvoriti još veću upalu sa trajnim posledicama.

Preterivanje s pilingom 

Mislite da licu ne može da šteti previše dobrih stvari? Razmislite ponovo, pogotovo ako je reč o pilingu! Koristite ga štedljivo. Možete da ga koristite čak i sedam dana za redom, ali zatim nedelju dana ne bi trebalo ni da mu “primirišete”, a kad ga ne koristite negujte nove zdrave ćelije dubinski hranjivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Navlačite kožu oko očiju tokom šminkanja

Koža oko očiju je najtanja i najdelikatnija. Upravo zato su i na ovom području najvidljiviji prvi znakovi starenja, pa budite nežni prema njoj. Nemojte kožu da navlačite za vreme šminkanja i skidanja šminke, a kremu za područje oko očiju uvek nanesite jagodicama domalog prsta (jer je on najslabiji), pa nežnim pokretima utapkajte kremu na kožu, bez trljanja.

Nekorišćenje krema za sunčanje

Nije nikakva tajna da je sunčanje jedna od najgorih stvari koju možete da učinite za svoju kožu (mislimo na sunčanje po jakom suncu). Učestalim izlaganjem UV zracima ćelije kože mutiraju, pa mogu da uzrokuju smrtonosan rak kože. Ali ako vam je to teško da prihvatite, znajte da se učestalim sunčanjem izlažete starenju kože, boranju lica, opuštanju kože, tamnim mrljama i pegama na licu i diskoloraciji kože.

Pušenje i lepota ne idu zajedno 

Ako vam treba još jedan razlog da prestanete da pušite, znajte da će vam koža, ako to učinite, biti itekako zahvalna. Nedostatak kiseonika ima pogubno delovanje na kožu i ona gubi elasticitet i vlažnost, odnosno dehidrira.  Dugogodišnjim pušačima promene na koži vidljive su već u ranim tridesetim godinama života, a štetni efekti s vremenom postaju sve vidljiviji. Pušenje uzrokuje prerano starenje i nastanak bora, i generalno je loše za vaše zdravlje.

dr Rejčel Nazarian

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar