Studija potvrdila-jedenje zemlje utiče na gubitak kilograma: Top model Elle MacPherson odavno praktikuje tu metodu

17-12-2018

Rezultati studije sprovedene na ‘Univerzitetu Južna Australija’ pokazali su da jedenje zemlje utiče na gubitak kilograma. Naime, naučnici su otkrili da su se gojazni štakori, koji su u sklopu istraživanja jeli zemlju, manje debljali od onih koji su uzimali lek za mršavljenje

Elle MacPherson / Instagram

Iako je jedenje zemlje bilo popularno davno, u doba antičke Grčke, ovaj trend je ponovno aktuelan zahvaljujući glumici Shailene Woodley i supermodelu Elle MacPherson koje konzumiraju glinu. Geofagija, odnosno jedenje zemlje, se praktikuje širom sveta, a najčešće je među decom. No sada su rezultati sprovedenog istraživanja pokazali da to možda  ima svoje prednosti.

“Čestice iz gline su privukle masnoće i doslovno ih upile. Sprečile su da ih telo apsorbuje, odnosno masti su jednostavno prošle kroz probavni trakt. To je bio signal da smo na pragu otkrića nečeg značajnog: potencijalnog leka za gojaznost”, izjavila je naučnica Tahnee Dening.

Shailene Woodley / Instagram

Dening i njeni saradnici su testirali svoju teoriju hraneći skupinu štakora masnom hranom i različitim dodacima prehrani: lekom za mršavljenje Orlistatom i zemljom bogatom glinom. Skupina štakora koja je jela zemlju se najmanje ugojila.

Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da previše pojedene zemlje može uzrokovati zatvor: “Zemlja se generalno smatra sigurnom i ima široku primenu u hrani i drugim proizvodima, pa je moguće da će se brzo započeti s daljnjim istraživanjima da bi se bolje utvrdilo kako deluje na gojaznost”, dodao je dr. Clive Prestige koji je nadzirao istraživanje.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar