Trebaju li lekari koji pristaju na ovakve intervencije, snositi sankcije?

28-01-2024

Andrea je prvi put ubrizgala 15 injekcija s hijaluronskom kiselinom u usne a ubrzo nakon još dve. Za to je izdvojila  2.500 dolara i obećala da neće stati s tretmanima. Da li je devojci potrebna psihološka pomoć ili je lekar taj kojeg treba kriviti, budući da je dopustio ovako nešto?

Adrea pre intervencija hijaluronskim filerima

Želi da bude kao Barbi

Dvadeset sedmogodišnja Bugarka Andrea Ivanova  još je od malih nogu želela izgledati poput idola, lutke Barbie kao i imati najveća usta na svetu, Čvrsto je  odlučila ostvariti svoje ciljeve, zbog čega su njene usne sada tri puta veće u odnosu na stanje pre intervencija.  Prema izveštavanju svetskih medija, Andrea je poručila će svoje usne  “puniti” filerima,  svaki put kad se  počnu smanjivati.  Prvi put usne je povećala 2018. i od tada ne staje. To joj je i donelu titulu žene sa nejvećim usnama na svetu.

 Čežnja ta titulom žene s najvećim usnama

Ivanova je često navodila da ima veliku podršku svojih Instagram pratioca  kao i obožavatelja s Bliskog istoka, iz Argentine, Australije. Isto tako nije krila oduševljenje svojom promenom : “Sada mi se usne sviđaju mnogo više nego pre. Osećam se odlično i presrećna sam”.  Apstraktna Bugarka smatra da je jedinstvena na svetu i tvrdi da nije kopirala ni jednu poznatu ličnost. Zaključila je i da još uvek postoji konkurencija koju treba pobediti u održavanju titule žene s najvećim usnama.

Industrija lepote nas čini lepima ali i frustriranima

Ovakvi slučajevi, nažalost, nisu retkost.  Razlog tome je veliki boom industrije lepote koja između ostalog, stvara i pritisak na celu populaciju a posebno na mlade devojke. Radi toga one ponekad mogu da izgube sliku realnosti. Prema izjavama Bugarke, veoma je verovatno da devojka pati od nekog mentalnog poremećaja, poput telesne dismofije koji iskrivljava njenu percepciju.

telesna dismorfija – ilustracija

Profesionalnost mora da bude na prvom mestu

Dodatni podsticaj za urađene intervencije, Eleni daje i lažna slava kao i followersi koji je podržavaju na društvenim mrežana.  S druge strane, ogromna odgovornost je i na lekaru koji pristane da uradi ovakvu intervenciju. Poenta estetike je učiniti pacijenta boljom verzijom sebe a ne karikaturom, zato bi i stručnjaci koji pristanu na ovakve ”transformacije” trebali biti na neki način sankcionisani. Novac je dobar poticaj za rad, no u ovakvim slučevima doneće samo zgražanje i osudu za neprofesionalnost.

FOTO: Screenshot / INSTAGRAM : Andrea Ivanova

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar