Trešnje peglaju bore i deset puta su efikasnije od aspirina u otklanjaju bola

31-05-2020

Sezona trešanja je idealno vreme za konzumaciju ovih veoma ukusnih ali i lekovitih plodova.  Trešnje pripardaju porodici ruža a  otklanjaju  fizičku i umnu iscrpljenost, delotvornije su protiv bola od aspirina, a pored toga poseduju kozmetička svojstva i peglaju bore

Peglaju bore i uništavaju celulit

Iako je sastav trešanja presudan za njihovu hranljivost i uticaj na zdravlje, važna je i njihova boja. U tamnijim trešnjama nalazi se više antocijanidina, koji ima kozmetičko dejstvo. Fitohemikalije odgovorne za tamnu boju trešanja jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Takođe, trešnje se smatraju efikasnim u sprečavanju formiranja i taloženja celulita.

 Za ublažavanje bolova

Antocijanini iz trešanja blokiraju upalne procese i smanjuju bolove. Zato je samo 20 trešanja čak 10 puta delotvornije od aspirina, pozitivno utiče na giht i bolove kod artritisa.

Za kosti i mršavljenje

Trešnja je izvor mikro elementa bora (396μg/100g), što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom čini dobro za zdravlje kostiju. Kako sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju mnogo vode, mnogi ih koriste kod dijeta za mršavljenje, a preporučuju se i dijabetičarima. Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju. Zato koristite ovo voće kada je sezona kako biste bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje!

FOTO: Pixaby / Giphy

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar