Vrste bora oko usana i kako da ih se rešite?

19-10-2023

Muškarci i žene podjednako navode da bore oko usana a posebno nazolabijalne,  predstavljaju veoma veliki problem koji se javlja posle 25-te godine i postaje sve izraženiji kako starimo. Saznajte kako da ih se rešite 

Nazolabijalne bore

Podela bora oko usana

Duboke bore oko usana delimo na: nazolabijalne, marioneta i vertikalne bore. Nazolabijalne bore nastaju na mestima gde se stvara preklop na koži kada se nasmejete. Zato ih mnogi nazivaju borama smejalicama. Nekima su ove bore simpatične i ne rade ništa po pitanju njihovog uklanjanja, dok drugima i nije do smejanja kada ih ugledaju. Marioneta bore se javljaju od uglova usana ka bradi. One daju umoran izgled i podsećaju na marionetu a nastaju pod uticajem gravitacije. Vertikalne ili pušačke bore stvaraju se kao što i sam naziv kaže, kod pušača zbog pokreta mišića lica koje prave kada uvlače dim cigarete.

Marioneta bore

Uzroci nastanka bora oko usana

Mnogo faktora utiče na nastanak prvih bora oko usana, koje možete da očekujete već posle tridesete godine života. Tokom vremena muškarci i žene počinju da gube elastin što doprinosi stvaranju bora, a gravitacija takođe čini svoje. Neki od ostalih uzroka nastanka bora oko usana mogu biti: neadekvatna nega i hidratacija kože, pušenje i česti pokreti mišića oko usana, preterano sunčanje, variranje telesne težine, stresan način života.

Vertikalne ili pušačke bore

Kozmetikom protiv bora

Kada birate preparate za uklanjanje bora oko usana trebalo bi da budete obazrivi i da vodite računa o svom tipu kože. Nećete isti preparat koristiti ako imate četrdeset ili šezdeset godina. Bore je uz dobru negu moguće ukloniti ili bar ublažiti. Svaka kvalitetna krema za uklanjanje bora, treba da sadrži hijaluronsku kiselinu . Dokazano je da ona nadoknađuje vlažnost kože i na taj način popunjava sitne pukotine na koži. Isto je i sa retinolom koji je veoma efikasan u ublažavanju sitnih bora oko usana.

Neinvazivni tretmani za sitne bore

U današnje vreme postoji zaista mnogo neinvazivnih tehnika kojima možemo tretirati problem manjih bora oko usana. Od prp tehnike u kombinaciji sa mikroiglicama, hemijskim pilingom , laserskim tretmanom, dermoabrazijom ili nekom sličnom metodom podmlađivanja. Sve one deluju na sličnom principu. U kontrolisanim uvetima oštećuje se tanki sloj kože, čime se podstiče proizvodnja kolagena. Na taj način dobijamo podmlađeni i zategnutiji izgled tretirane regije.

Hijaluronski fileri, br 1 protiv nazolabijalnih bora

Hijaluronski fileri su jedno od najdelotvornijih sredstava za uklanjanje bora, a izuzetno su efektni u rešavanju nazolabijalnih, odnosno bora smeha. Nakon ubrizgavanja, hijaluron na sebe veže molekule vode, čime dobiva na volumenu i na taj način pegla boru. Ovaj tretman veoma je tražen i efektan jer u svega desetak minuta, sa lica možete skinuti i do deset godina. Ipak, treba biti realan i shvatiti da rezultati nisu trajni. Hijaluronska kiselina se razlaže vremenom i tretman bi trebalo ponavljati na svakih šest meseci.

Pre i posle tretmana hijaluronskim filerima

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar