Za ove biljke tvrde da imaju bolji efekat od filera i botoksa

25-10-2019

Da biste zaustavili starenje i ublažili već postojeće bore, ne morate uvek da pribegavate kozmetičkim tremanima poput injekcija botoksa ili hijalurona.  Ekstrakti pojedinih biljaka, među kojima su hibiskus, ananas, bukva i sl, mogu biti isto tako efikasni u borbi protiv starenja

Hibiskus umesto botoksa

Hibiskus povećava elastičnost kože i ima sposobnost da inhibira aktivnost enzima elastaze, koji je odgovoran za razbijanje elastina naše kože. Upravo je to jedan od razloga što ga nazivaju prirodnim botoksom. Hibiskus se aktivno bori protiv procesa starenja učvršćivanjem i podizanjem kože, omogućavajući joj da se “odmori”. Zbog organskih kiselina koje imaju blago eksfolirajuće dejstvo, ova biljka takođe pomaže da ubrza razmena ćelija, što za posledicu ima ujednačen ten. Pomaže i u suzbijanju oštećena izazvanih aknama, vraća ravnotežu koži i blistav ten. Hibiskus takođe povećava sposobnost kože da zadrži vlagu, što je ključni faktor u održavanju njenog mladolikog izgleda.

Ekstrakt pupoljka bukve umesto hijalurona

Hijaluronska kiselina je najčešći sastojak krema protiv starenja. Ekstrakt pupoljka bukve je bogat brojnim supstancama koje pojačavaju metabolizam, poboljšavaju teksturu kože čineći je glatkom i obnavljaju hidrataciju. Studije sugerišu da ovaj ekstrakt povećava hidrataciju kože za 30 posto, dok je jedno ispitivanje pokazalo da smanjuje bore za 10 posto i to za svega 4 nedelje.

Ekstrakt ananasa umesto AHA kiselina

AHA kiseline za lice, hemijska jedinjenja koja se koriste u abrazivnim kozmetičkim pilingima, zamenite ekstraktom ananasa. Uklonite mrtve ćelije kože utrljavanjem tankog komada ananasa ili papaje na lice. Ostavite pet minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ekstrakt ananasa bogat je vitaminima koji pojačavaju kožu i enzimom bromelainom. Ovaj enzim razgrađuje proteinske veze koje zadržavaju mrtve ćelije kože u najudubljim slojevima kože, na taj način “oslobađajući” mladu i svežu kožu.

Ekstrakt bajkalske kapice umesto filera

Često korišćen u kineskoj medicini, ekstrakt bajkalin potiče iz korena bajkal kapice, biljke iz roda nane i žalfije. To je sastojak koji savršeno usporava starenje a posebno kod osoba od 30. godine pa nadalje. U ovom starosnom dobu, broj deljenje ćelije pre “umiranja” smanjuje se u proseku za 10 posto po dekadi, usled oštećenja na strukturama unutar svake ćelije koje se zovu telomeri. Kod novorođenčadi i dece, telomeri su zaštićeni enzimom zvani telomeraza, a koji prestaju da se proizvode kad dostignemo zrelost. Bajcalin ponovo stimuliše proizvodnju telomeraze u odraslim ćelijama i vraća koži mladalački izgled.

Ipak, treba imati u vidu da svi ovi prirodni sastojci nikad neće moći postići tako brz i vidljiv efekat, posebno kod osoba s gubitkom volumena lica , kao što to mogu neki antiaging preparati poput botoxa i hijaluronskih filera.

FOTO: Arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar