Kako se odbraniti od alergije na sunce?

28-07-2021

Postepeno izlaganje kože suncu u velikoj meri smanjuje mogućnost stvaranja alergijskih reakcija.  Ako se one ipak pojave, kreme sa zaštitnim faktorom, adekvatna garderoba i šeširi dovoljna su prevencija kod blagih oblika alergijskih reakcija. Kod burnijih reakcija neophodan je savet dermatologa, a nekada i priprema antihistaminicima, kortikosteroidima ili fototerapijom

Za manje alergije – hladni oblozi i izbegavanje sunca

Ukoliko se razviju blage alergijske reakcije, hladne obloge i uobičajene mere zaštite od UV zračenja će biti dovoljne. Ako su simptomi intenzivniji doktor će prepisati antihistaminike i kortikosteroidne kreme. Ukoliko ova terapija ne zadovolji kontrolu alergijske reakcije, pre izlaganja suncu može se celo telo izložiti UV lampama – fototerapija – kako bi se napravila tolerancija na sunčevo zračenje.

Oprez sa nežnom kožom beba

Posebnu pažnju treba pokloniti nežnoj koži beba koja je višestruko osetljvija na sunčevu svetlost od kože odraslih. Treba uvek koristiti kreme sa zaštitnim faktorom namenjene baš deci jer je sadržaj hemijskih supstanci u njima mnogo manji nego u kremovima za odrasle. Kupanje isušuje nežnu dečiju kožu te je stoga treba hidrirati hipoalergijskim losionima. Upotreba masnih krema za negu treba da bude nešto redja kako ne bi pravili okluziju kože.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar