Bežični pametni flaster ubrzava zarastanje rana i poboljšava oporavak kože

17-03-2023

 Istraživači sa Univerziteta Stanford, izumili su novi “bežični pametni flaster” koji pomaže u zaceljenju rana i prati celi proces regeneracije kože pomoću kompjutera.  Infekcije, bolesti poput dijabetesa i oslabljeni imuni sistem,  često usporavaju proces zarastanja rana, koji može trajati mesecima i dovesti do anksioznosti i depresije

Sofisticirana tehnologija za lečenje rana

Wirelles smart bandage, odnosno, ”pametni  bežićni zavoj”  se sastoji od tankog elektronskog sloja koji uključuje mikrokontroler, radio antenu, memoriju, električni stimulator, biosenzore i druge komponente. Ovaj sloj se stavlja na hidrogel – gumeni polimer nalik koži koji isporučuje električnu stimulaciju na povređeno tkivo i sakuplja podatke biosenzora u realnom vremenu.

Zavoj koji stimuliše rast i popravak tkiva

Pametni zavoj je dizajniran da se sigurno pričvrsti na površinu rane (kada je to potrebno) i lako se odvoji bez nanošenja štete rani kada se zagreje na nekoliko stepeni iznad telesne temperature. Biosenzori prate biološke promene u lokalnom okruženju, pružajući u realnom vremenu kompletno stanje rane. Pametni zavoj stimuliše rast i popravak tkiva i ubrzava proces zaceljenja podsticanjem aktivacije pro-regenerativnih gena i povećanjem broja belih krvnih zrnaca.

Prepreka je dosta, istraživači optimistični

Istraživači upozoravaju da je pametni zavoj još uvek koncept na probi i suočava se sa mnogim izazovima, kao što su povećanje veličine uređaja na ljudsku skalu, smanjenje troškova i rešavanje problema skladištenja podataka u dugom roku. Postoje i potencijalne prepreke za kliničku upotrebu, kao što su odbijanje hidrogela i biofouling senzora. Ipak, istraživači ostaju optimisti u pogledu potencijala njihovog pametnog zavoja da pruži nadu pacijentima koji pate od hroničnih rana.

FOTO: Stanford Wearable Electronics Initiative

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar