Razvoj trenda estetskih intervencija u Evropi

19-03-2023

Razvoj trenda estetske hirurgije i medicine u Evropi započeo je sredinom prošlog veka, kada su plastični hirurzi iz SAD-a počeli putovati u Europu i prenositi svoja znanja i tehnike domaćim doktorima. Danas su estetska hirurgija i medicina  izuzetno  popularne u mnogim zemljama Evrope, a trendovi se konstantno menjaju i usavršavaju kako bi se prilagodili novim tehnologijama i potrebama pacijenata

Botox doneo revoluciju u industriji lepote

Jedan od najvažnijih noviteta u estetskoj medicini u Evropi, bila je pojava  botulinum toksina (Botox) u kasnim 90-im godinama prošlog veka. Ova je tehnika revolucionirala polje anti-age tretmana lica, smanjujući bore i stvarajući mlađi izgled bez potrebe za invazivnom kirurgijom. Drugi važan razvoj bio je usvajanje tehnologije lasera za tretman pigmentacija, ožiljaka i drugih problema kože. Ova tehnologija omogućuje plastičnim kirurzima da postignu značajne rezultate bez potrebe za invazivnom kirurgijom.

Popularnost kozmetičkih intervencija kontinuirano raste

Poslednjih godina, popularnost invazivnih i nehirurških tretmana, kontinuirano raste. Neki od najpopularnijih operativnih kozmetičkih zahvata u Evropi su: povećanje grudi silikonskim implantatima, korekcija nosa, blefaroplastika i abdominoplastika, dok su od  neinvazivnih tretmana u trendu : dermalni fileri hijaluronske kiseline, razni laserske intervencije i prethodno navedeni botox – kralj u zamrzavanju bora.

Skandinavci žele prirodne rezultate, u Srbiji nešto potpuno drugačije

Iako su estetske korekcije jako popularne u celoj Evropi, trendovi se razlikuju od zemlje do zemlje, zavisno o kulturi i potrebama pacijenata. Na primer, u skandinavskim zemljama, često se traže prirodne i minimalno invazivne intervencije, dok se u Srbiji više fokusira na dramatičnijim promenama i nezaobilaznim hirurškim zahvatima. Mnoge zemlje imaju svoje organizacije i saveze plastičnih hirurga koji rade na podizanju standarda u estetskoj medicini, i koji edukuju pacijente o sigurnim i efikasnim intervencijama.

Prenaglašen veštački izgled izuzetno je poularan u Srbiji

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar