Botoks leči erektilnu disfunkciju

18-11-2022

Najnovije studije pokazuju kako bi  botoks mogao biti rešenje za erektilnu disfunkciju – problem koji pogađa polovinu svetske muške populacje u nekom trenutku života.  Belgijski urolozi ističu da je tretman efikasan, malte ne kao “trajna” terapija za ED

Pegla bore i diže penis

Rezultati kliničkih ispitivanja su pokazali da najpoznatiji “lek” protiv bora – injekcije botoksa , mogu da pomognu muškarcima koji pate od erektilne disfunkcije. Ubrizgavanje ove supstance direktno u penis, opušta organ i omogućava da se ispuni krvlju, što je bitno za postizanje erekcije. Belgijski urolozi napominju da se ovaj tretman pokazao izuzetno korisnim, ali da svakako treba obaviti detaljnije analize.

Istraživanje obuhvatalo 7 studija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Urology”, obuhvatalo je sedam studija o botoksu i erektilnoj disfunkciji. One su uključivale 362 muškarca, ali u njima nije precizirano da li su svi ispitanici patili od erektilne disfunkcije ili od smanjene potencije, kao i koliko su bili teški njihovi slučajevi. Polovini je ubrizgan placebo, a polovini botoks. Nakon toga se pristupilo merenju čvrstine erekcije penisa.

Botoks spašava muški ponos

Sudionicima studije je takođe,  ultrazvukom meren protok krvi u penis, a ispitani su kako bi utvrdio i stepen njihove erektilne disfunkcije pre i posle tretmana. Jedna studija je pokazala da je otprilike polovina onih koji su primili botoks imalo drastično poboljšanje u naredna tri meseca. Nakon šest meseci, što je inače period na koji se u kozmetologiji preporučuje ponavljanje injekcija botoksa, ovi su efekti nestali. Druga studija je pokazala slične rezultate – 40 % impotentnih muškaraca kojima je data injekcija,  moglo je da ima seks tri meseca nakon tretmana.

Kako botoks deluje na sprečavanje ED?

Zaključak istraživanja bio je da botoks poboljšava erekciju tako što privremeno opušta glatke mišiće u zidovima krvnih sudova u penisu. Blokira nervne signale koji obično stežu ove mišiće, što znači da više krvi može da uđe u organ i tako se postigne snažnija erekcija. Ovo je sjajna vest za sve muškarce koji pate od navedenog problema.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar