Dr Nikola Bakiš: ukoliko patite od bruksizma, viniri nisu opcija za vas

02-01-2020
Featured Video Play Icon

Bruksizam spada u poremećaje uzrokovane stresom a karakteriše ga  jako stezanje i škrgutanje zuba – naročito noću. Ta pojava dovodi do trošenja zagrizne površine zuba koji se s vremenom smanjuju. Kako rešiti ovaj problem, a kako sanirati nastalu štetu, zna dr med dent Nikola Bakiš

dr med dent  Nikola Bakiš

Udlage sprečavaju trošenje zuba

”Jedna od čestih pojava i oboljenja usne duplje, odnosno zuba je bruksizam, koji razlikujemo dnevni i noćni. To je u principu škrgutanje zubima, parafunkcija koja dolazi iz centralnog nervnog sistema, i koja pored trošenja zubnog tkiva i griznih površina zuba, dovodi i do bola u samom viličnom zglobu. Ono što je svakako preporuka, je izrada udlaga ili splintova , koji mogu da dovedu do sprečavanja bruksizma, odnosno, mogu da zaštite preostala zubna tkiva od daljnjih trošenja. Mogu i da na neki način reprogramiraju mišiće pokretače.”, kaže stomatolog,  dr Nikola Bakiš.

Botox kao alternativa

Bruksizam se često tretira primenom botoksa. Terapija se sastoji od aplikacije nekoliko malih injekcija botoksa direktno u mišić koji želimo“paralisati”. Blokadom pojedinih mišića lica može se pomoći pacijentima s poremećajima viličnog zgloba. Na ovaj način umanjuje se destruktivni efekat na zube, zubno meso i zglob vilice, kao i osećaj nelagode, bola lica i mišiće za žvakanje. Prednost botoksa je i njegov privremeni efekat, što je važno kod pojačane blokade mišića. Međutim, neprestano ponavljanje postupka može dovesti i do atrofije mišića.

Posedice bruksizma

Viniri nikako nisu opcija 

”Protetskim nadoknadama možemo vrlo uspešno nadoknaditi sva izgubljena zubna tkiva na griznim površinama, poput: inleja, onleja, tejbl topova . Znači podizanjem vertikalne dimenzije, možemo da kompenzujemo sve ono što je pacijent izgubio tokom vremena.  Kod pacijenata koji imaju bruksizam, nemoguće je staviti vinire ili fasete. To je jedna od kontraindikacija, i ljudi često ne mogu da razumeju, zašto  baš oni ne mogu da imaju fasete , iako ih žele toliko. Međutim, ta parafunkcija dovodi do škrgutanja zuba i do atipičnih pokreta donje vilice koji mogu da negativno utiču na bilo kakvu karamičku restauraciju u zoni osmeha. Takve osobe su indikovane za izradu krunica.”zaključio je dr Bakiš.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar