Istraživanje potvrdilo: sunčevi zraci su neophodni za zdravlje zuba

31-01-2020

Najnovija istraživanja u stomatologiji, pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprečavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije. Glavni izvor vitamina D je sunce i sunčevi zraci,  koji su zaslužni da bi se u on sintetisao  ljudskom organizmu

Manjak vitamina D dovodi do pojave karijesa 

Vitamin D je i dalje neophodan za metabolizam fosfora i kalcijuma, jer omogućava njihovu apsorpciju iz creva, odnosno njihovo dalje iskorišćavanje iz hrane koju smo uneli u organizam. Vitamin D je važan za deponovanje ovih minerala u kostima i zubnom tkivu, i na taj ih način jača. Kod ljudi koji imaju manjak ovog vitamina, detektovana je sklonost karijesu.

Sunce čuva zdravlje zuba 

Drugi bitan uticaj vidamina D je da pospešuje odbrambene procese u parodoncijumu, odnosno tkivu koje okružuje zube. Vitamin D utiče na ćelije parodontalnog ligamenta, na taj način što ih stimuliše da produkuju antiinflamatorna antitela i bore se protiv upale u parodoncijumu. Ovo uveliko doprinosi sprečavanju razvoja oboljenja desni, gingivitisa i parodontopatije. Najnovija istraživanja u stomatologiji, pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprječavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije, ali sa sunčanjem svakako treba biti oprezan, jer dugo i neadekvatno izlaganje, dovodi do nesagledivih posledica na naše zdravlje.

Pazite u koje vreme se izlažete suncu

Štetni efekti dugotrajnog izlaganja suncu su opekotine. Takođe,  kumulativno štetno dejstvo kasnije dovodi do stvaranja predispozicije i rizika za dalja oštećenja i oboljenja kože. Ovo možemo izbjeći tako što ćemo ograničiti boravak na suncu, izlagati mu se u periodu dana: rano jutro, rano prepodne i kasnije poslepodne. Svakako izbegavajte podne i središnji deo dana. Adekvatna zaštita u vidu preparata sa zaštitnim faktorom i odgovarajuće garderobe je takođe važna.

FOTO : Arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar