Izbegnite suvoću ruku tokom zime

01-11-2023

Prilikom pranja ruku koristite nežni hidrantni sapun, a nakon toga namažite ruke kvalitetnom kremom koja će doprineti očuvanju zdravlja vaše kože na rukama. Ipak, ono što treba da imate na umu je i to da nije svejedno kada ćete ih namazati

Nanesite kremu odmah nakon pranja ruku

Dermatolozi pojašnjavaju da kremu na ruke treba naneti što pre ako je moguće odmah nakon pranja ruku. Dr Vitni Bove kaže da je sasvim u redu i ako to uradite dva minuta nakon pranja: ”Ne treba čekati predugo, jer se već nakon tog vremena smanjuje efikasnost i koža neće moći da dobije sve hranljive materije koje se nalaze u kremi.  Ako predugo čekate, propustiće taj period u kojem hranljivi sastojci mogu da prođu kroz pore i sačuvaju vlažnost kože”, kaže dr Bove.

Koristite kreme bogate masnim kiselinama

Kada voda ispari (koncept poznat kao transepidermalni gubitak vode) vaša koža će ostati suva, naročito ako ruke perete vrućom vodom koja brže isparava. Ukratko, držite hidrantnu kremu negde da vam bude pri ruci, kako biste nakon svakog pranja ili korišćenja sredstava za deznifekciju, mogli što pre da je nanesete na kožu – savetuju dermatolozi. Kada je u pitanju izbor kreme, preporučuje se da se koriste one koje u sebi sadrže hranljiva ulja ili maslace koji su bogati masnim kiselinama.

”Koristite hidratantnu kremu za ruke s pravim, tradicionalnim mastima. Ove hidratantne kreme mogu da postaknu razvoj dobrih bakterija”, zaključuje porodična doktorka Kejt Šanahan.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar