Želatin u koži pacifičkog oslića, ribe koja je u izobilju uz obalu severne Amerike, može pomoći u sprečavanju bora uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem, pokazalo je novo istraživanje Državnog univerziteta Oregon
Nusprodukt vredan istraživanja
Jung Kwon, docent u Centru za istraživanje plodova mora države Oregon u Astoriji, proučava morske organizme i njihov potencijal za poboljšanje ljudskog zdravlja, a posebno je zainteresovana za prednosti delova morskih organizama kao što je riblja koža – koju mnogi američki potrošači radije odbacuju nego jedu: “Poznato je da je riblja koža bogat izvor vrednih nutritivnih sastojaka, ali smo ovom studijom želeli saznati i koja bi se dodatna potencijalna vrednost mogla pronaći u nečemu što se tradicionalno smatra nusproduktom”, rekla je Jung.
UV svetlo uveliko utiče na starenje kože
Kwon i tim istraživača su proučavali molekularne puteve koji na ćelijskoj razini doprinose boranju kože. Pokazalo se, da je jedan od glavnih razloga tomu – hronično izlaganje ultraljubičastom svetlu, koje razgrađuje kolagen u koži. Stručnjaci su ekstrahovali želatin iz kože pacifičkog oslića, a zatim proučavali njegov efekat na antioksidativne i upalne reakcije, te puteve za koje se zna da razgrađuju kolagen ili podstiču sintezu kolagena.
Obečavajući rezultati, istraživanje se nastavlja
Rezultati studije su pokazali da je koža pacifičkog oslića, reaktivirala do određene razine, put sinteze kolagena koji je bio potisnut UV zračenjem. Umanjen je i proces razgradnje kolagena koji je bio ubrzan UV zračenjem kao i pojačana dodatna antioksidacijska aktivnost. Zapaženi su i dodatni protivupalni efekti. Kwon je upozorila da su ovo početni rezultati dobiveni u njenoj laboratoriji putem sustava modela ljudskih ćelija, te zaključila kako su potrebna daljnja istraživanja na životinjskim modelima.
FOTO: arhiv