Koža pacifičkog oslića pomaže u sprečavanju bora nastalih UV zračenjem

12-11-2022

Želatin u koži pacifičkog oslića, ribe koja je u izobilju uz obalu severne Amerike, može pomoći u sprečavanju bora uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem, pokazalo je novo istraživanje Državnog univerziteta Oregon

Nusprodukt vredan istraživanja

Jung Kwon, docent u Centru za istraživanje plodova mora države Oregon u Astoriji,  proučava morske organizme i njihov potencijal za poboljšanje ljudskog zdravlja, a posebno je zainteresovana za prednosti delova morskih organizama kao što je riblja koža – koju mnogi američki potrošači radije odbacuju nego jedu: “Poznato je da je riblja koža bogat izvor vrednih nutritivnih sastojaka, ali smo ovom studijom želeli saznati i koja bi se dodatna potencijalna vrednost mogla pronaći u nečemu što se tradicionalno smatra nusproduktom”, rekla je Jung.

UV svetlo uveliko utiče na starenje kože

Kwon i tim istraživača su proučavali molekularne puteve koji na ćelijskoj  razini doprinose boranju kože.  Pokazalo se, da je jedan od glavnih razloga tomu – hronično izlaganje ultraljubičastom svetlu, koje razgrađuje kolagen u koži. Stručnjaci  su ekstrahovali želatin iz kože pacifičkog oslića, a zatim proučavali njegov efekat  na antioksidativne i upalne reakcije, te  puteve za koje se zna da razgrađuju kolagen ili  podstiču sintezu kolagena.

Obečavajući rezultati,  istraživanje se nastavlja

Rezultati studije su pokazali da je koža pacifičkog oslića, reaktivirala do određene razine, put sinteze kolagena koji je bio potisnut UV zračenjem. Umanjen je i proces razgradnje kolagena koji je bio ubrzan UV zračenjem kao i pojačana dodatna  antioksidacijska aktivnost.  Zapaženi su i dodatni protivupalni efekti. Kwon je upozorila da su ovo početni rezultati dobiveni u njenoj laboratoriji putem sustava modela ljudskih ćelija, te zaključila kako su potrebna daljnja istraživanja na životinjskim modelima.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar