Mogu li infuzije mlade krvi, produžiti životni vek?

24-11-2022

Rezultati nove studije spromedene na laboratorijskim miševima, pokazali su da  mlada krv nije značajno produžila životni vek starih miševa, ali je stara krv značajno je smanjila dužinu života mladih

Heterohronična parabioza je istraživački alat koji se koristi za procenu efektivnosti organa i faktora, koji se prenose krvlju na mlade i stare životinje. Parabioza je model deljenja krvi između dve hirurški povezane životinje.

Nema produženja života kod starih

U novoj studiji mladi i stari miševi, bili su  hirurški spojeni tako da su delili krvotok tokom tri meseca. Prema rezultatima, stari miševi nisu značajno poboljšali životni vek. S druge strane, mladi miševi koji su bili izloženi krvi starih životinja, imali su znatno kraći životni vek u poređenju s miševima koji su delili krv s drugim mladim miševima. Studija je objavljena časopisu Rejuvenation Research .

Uz staru krv i mlađima je skraćen životni vek

“Najsnažniji i najzanimljiviji rezultat ove studije je činjenica značajnog smanjenja životnog veka mladih miševa iz heterohroničnih parabiotskih parova”, navode istraživači. “Ovi podaci podržavaju našu pretpostavku da stara krv sadrži faktore koji mogu podstaknuti starenje kod mladih životinja. Pronalaženje i selektivno suzbijanje proizvodnje faktora starenja u organizmu, moglo bi biti ključno polje istraživanja za produženje života”, zaključuju.

Potvrda ranijeg otkrića

“Otkriće važno je za utvrđivanje točnog smera kliničkih pristupa protiv starenja kao i za pružanje ključnih naučnih dokaza protiv potencije faktora mlade krvi u ostarelom organizmu. Ovaj rad uredno sledi izveštaj koji je prethodno objavila naša skupina,  da infuzije mlade krvne plazme u stare miševe, ne produžuju njihov životni vek, ”, rekla je  dr. sc. Irina Conboy, profesorica na College of Engineering, Kalifornijski Univerzitet, Berkeley.

Man doctor in futuristic medicine medical concept

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar