Rekonstrukcija dojke posle masektomije

11-03-2023
Featured Video Play Icon

Postoji nekoliko hirurških načina za rekonstrukcije dojke posle masektomije , što će vaš plastični hirurg najbolje da proceni i ponudi vam najidealniju tehniku

Rekonstrukcija grudi pomoću implantata

Ukoliko se radi o rekonstrukciji prilikom koje se koristi samo  implantat, silikonska proteza se ubacuje ispod kože i mišića grudi kako bi se zamenio volumen tkiva dojke koji je uklonjen u vreme mastektomije. Implantat je veoma sličan onom koji se koristi u estetskoj hirurgiji. Ponekad se može koristiti i implantat  “ekspander-proteza”, čiji volumen se prilagođava pomoću injekcija fiziološkog rastvora.

Rekonstrukcija dojke pomoću tkiva s leđa

Rekonstrukcija dojke pomoću tkiva s leđa

U ovoj proceduri, mišić se prebacuje sa leđa u područje dojke tako što ga okreće oko grudnog koša. Mnogim ženama će takođe biti potreban implantat kako bi dodatno dopunile volumen dojke, ali ponekad je moguće uključiti dovoljno masnog tkiva sa leđa zajedno sa okolnom kožom, nadoknađujući volumen bez potrebe za implantom. Ova procedura je složenija nego ugradnja samog implantata ali  daje  prirodniji rezultat.

Rekonstrukcija pomoću tkiva sa stomaka

Rekonstrukcija pomoću tkiva sa stomaka

Koža i masno tkivo sa donjeg dela stomaka su često idealno tkivo za rekonstrukciju dojke, jer se velika količina kože i volumena može zameniti kako bi se postigao prirodan izgled i osećaj. ”Ponekad uradimo abdominoplastiku, uzimamo sa abdomena kožu i mišiće kako bi napravili dovoljno lepe dojke. Sve zavisi od pacijenta do pacijenta’, kaže dr Necmettin Kutlu, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije iz Istanbula.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar