Šta su micelarni šamponi za pranje kose?

08-11-2022

Micelarni su veoma slični pročišćavajućim šamponima koji se koriste za dubinsko pranje kose –  posebno one masne. Takođe su efikasni u uklanjanju naslaga sa kože glave, nastalih korišćenjem raznih preparata za stilizovanje frizure  

Šta su micele?

Micele su sitni molekuli nastali od survaktanta – hemijskih supstanci koje se koriste za čišćenje, a deluju na način da privlače i vodu i masnoću. Dakle, kada perete kosu micelarnim šamponom, micele hvataju čestice sebuma, prljavštine i ostataka preparata za stilizovanje frizure, i spiru ih s kose. Ne zaboravite da šampon treba birati po tipu i potrebama vlasišta, a proizvodi koji dolaze nakon pranja, biraju se po tipu kose.

Eugene Perma Micellar Shampoo

”Micelarni šamponi  iz našeg asortimana su veganske formule koje štite kosu od spoljašnjih štetnih uticaja kao što su CO2, UV zračenja, ali čiste i ostatke kamenca od vode. Tu govorimo o tvrdoj vodi i metalima iz vode, koji se nakupljaju na kosi kao i smogu koji u velikoj količini deluje na boju i sjaj. Micelarni šampon odlično čisti kosu, a ujedno tonizira vlasište. UV zračenje oštećuje kosu i vlasište, a micelarnim šamponom ga vraćamo u ravnotežu”, kaže Marin Marić za Eugene Perma Micellar Shampoo.

Važno je znati,  pravilno kosu prati

Pravilno pranje podrazumeva dva šamponiranja kose. Prvo šamponiranje zapravo je predpranje, a drugo  je ono “pravo” pranje nakon kojega bi kosa trebala biti sasvim čista. „Treba koristiti jagodice prstiju i prilagoditi pritisak na vlasište tipu vlasišta. Na primer, ako imate vlasište koje je sklono mašćenju tada treba izbegavati prečvrsto pranje i jako toplu vodu jer to može da dodatno poveća problem. Nakon pranja, regenerator ili masku treba staviti samo na kosu, a nikako na vlasište. Na kraju sledi  ispiranje”,  zaključuje Ana Nunić, zagrebačka stručnjakinja kosu.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar