Tinejdžerka za godinu dana postala starica

25-06-2021
Featured Video Play Icon

”Levo sam ja 2019. godine, desno sam takođe ja, 2020. godine. Preko noći sam ostarila  tako da me niko ne prepoznaje”, kaže očajna 16-godišnjakinja, koja sada izgleda kao njena pedesetogodišnja baka

Od tinejdž misice do izgleda pedesetogodišnjakinje u godinu dana

Mlada Raizel Grejs Kalago (16) , u nekoliko je navrata ponela titulu miss na Filipinima. Međutim, prošle je godine počela njena agonija. Tada je praktično preko noći počela da primećuje bore, i u kratkom je roku  “ostarila” nekoliko decenija. Iako i dalje pohađa srednju školu, kada se pojavi na ulici, svi misle da je ova tinejdžerka u pedesetim godinama.

Progerija ili Hačinson-Gilford sindrom

”Promene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Bolelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće lekare ali niko nije imao pojma šta mi se dešava”, kaže Raizel. Konačno je u jednom trenutku došla do doktora koji je otkrio izvor njenih problema. U pitanju je ekstremno redak poremećaj po imenu progerija ili Hačinson-Gilford sindrom.

Da li će ikada više moći da vrati svoj nekadašnji izgled?

”I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, ona je izrazito mladolika. Pošto se sve dešavalo u vreme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da vratim svoj nekadašnji izgled” zaključila je očajna tinejdžerka.

Retka bolest za koju još uvek nema leka

”Trenutno na celom svetu ima oko 200 dijagnostikovanih slučajeva progerije. Za tu bolest i dalje nema leka, tek se istražuje – kaže dr Džejms Jang, koji joj je i identifikovao bolest. Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: screenshot

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar