Sve zablude o lepoti

07-07-2024

Da li su prekrštene noge loše po zdravlje, rastu li nakon brijanja jače i tamnije dlake, utiče li čoklada na akne, možemo li se celulita zaista tako lako rešiti …..samo su neki od mitova koje razotkrivamo

Konzumacija vode je najvažnija za hidrataciju kože

Ovo bi se prema rečima dermatologa, moglo nazvati poluistinom. Prema rečima prof. Wiliams, voda za piće samo održava kožu hidriranom, ali samo u smislu da ona to čini sa celim telom, i sa kožom kao velikim delom. Ovo može biti činjenica samo u određenim trenucima koji su retki, pa i ekstremni, a to su toplotni udar ili teška dehidracija.

Spavanje na leđima sprečava pojavu bora

Može da bude, ali ne mora da znači. Kako starite u koži imate sve manje kolagena i vlakana elastina, tako da kada zaronite lice u jastuk, stvarate pritisak na ova vlakna, u trajanju od po nekoliko sati, pa je koži potrebno mnogo više vremena da se vrati u prvobitno stanje. Spavanje na leđima može delimično da pomogne koži, ali mnogo ćete bolje proći ako se svakodnevno brinete o koži i redovno nanosite dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom od sunca i UV zračenja.

Čokolada ili mobitel: ko izaziva akne? 

Stručnjaci smatraju  da je čokolada ne utiče na pojavu akni te dodaju kako je ovo možda i najveći mit koji nema apsolutno nikakvo naučno utemeljenje. Međutim, skreću pažnju na jedan zanimljivi, novi fenomen savremenog vremena. Naime, u protekloj godini došlo je do porasta pojave akni na delu lica ljudi koji predugo koriste mobilne telefone. Smatra se da razlog može da bude kombinacija kratkotalasne svetlosti sa pametnih telefona, znoja, prašine, toplote, trenja i bakterija na površini telefona. Savet je češće čišćenje ekrana mobilnog telefona, uz redovnu negu kože.

Prekrštene noge dovode do proširenih vena

Da li sve žene koje prekrštaju noge imaju proširene vene? Ne baš. Slobodno prekrstite noge kada god želite i sedite kada god možete, jer je dugo stajanje zapravo ono što može da dovede do stvaranja vidljive mrežu vena na površini kože. Osim stajanja, za proširene vene, možete kriviti svoje roditelje. Ukoliko ste im skloni – dobićete ih najverovatnije u istim godinama u kojima ih je i vaša majka dobila.

Nakon brijanja rastu jače i tamnije dlake

Iako vam se tako čini na prvi pogled, brijanje NE čini dlake jačim i tamnijim. To samo tako deluje, jer tokom brijanja dlaku sečete u delu pri korenu. Dlaka je u tom delu najdeblja i kada raste taj najširi deo ostaje pri vrhu. Nakon brijanja, dlake brzo porastu i oštre su na dodir što dodatno stvara utisak o jačim dlakama, alibrijanje ne menja ništa u jačini i boji dlake.

Sa celulitom se lako izlazi na kraj

Ovo je ipak neka vrsta mita. Celulit je jedan od najvećih estetskih problema današnjice. Dosadan je i uporan, ali bez obzira što nije moguće pobediti ga u potpunosti, postoje načini da ga sakrijete. Samo genetika određuje ko će celulit imati, a ko ne. Zbog toga se susrećemo sa gojaznim ženama koje nemaju celulit, ili sa izrazito mršavim ženama koje se ne mogu pohvaliti savršenim izgledom nogu.

Proširene pore mogu da se “skupe”

Nemoguća misija. Izgled pora određuje genetika. Njihova veličina može biti samo privremeno smanjena pomoću odgovarajućih krema, maski ili šminke. Ukoliko niste u mogućnosti da ulažete u kozmetiku, setite se recepta naših baka i poslužite se belancetom. Kada nanesete belance na kožu, ono će je zategnuti i napraviće trenutni efekat užih pora.

Depilacija voskom usporava rast dlaka

Depilacija voskom čupa dlaku iz korena i uzrokuje slabljenje folikula dlake. Ukoliko redovno odlazite na depilaciju, dlake će u potpunosti oslabiti i folikul više neće moći da ih proizvodi. Međutim, da bi ovo zaista bilo moguće, potrebno je da redovno odlazite na depilaciju minimum dvadeset godina! 

Svako izlaganje suncu je loše za kožu

Svako izlaganje suncu izaziva određeni stepen fotooštećenja, ali je ono ponekad od suštinskog značaja za pojačavanje sinteze vitamina D. Ovo se posebno odnosi na ljude u regionima koji su udaljeniji od ekvatora i one sa tamnijom kožom koji dobijaju manje sunca. Sunce je glavni izvor vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju i imunološki sistem. Takođe, UV izlaganje suncu ima antiinflamatorna svojstva koja mogu biti korisna kod nekih stanja kože, kao što su psorijaza i ekcem.

Kad iščupaš jednu sedu, izrastu tri nove

Nije dokazano da čupanje dlaka iz korena čini da raste više dlaka. To važi i za sede vlasi. Ipak, umesto čupanja dlaka, opredelite se za odlazak kod frizera i savetovanje oko nijansi koje će najbolje pokriti sede.

FOTO: arhiv 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar