Zašto telo Kristijana Ronalda ne stari?

04-04-2021

Jedan od najboljih fudbalera današnjice Kristijano Ronaldo, živi po strogom režimu koji mu omogućava da u četvrtoj deceniji izgleda vrhunski. Poznat kao fanatik kada je trening u pitanju, ne treba da čudi da je isti takav i u ostalim stavrima – hrani, spavanju…

Pola njegove mase su mišići

Iako je u 36. godini života, Portugalac ima telo 20-godišnjaka. Ono sadrži sedam odsto masti, a prosek kod profesionalnih fudbalera je deset!  Čak pola od njegove mase su mišići, dok je prosek kod fudbalera 46 odsto. To jednostavno znači, da on uopšte ne stari. Jednog te istog menija se drži već godinama, a dnevno pojede šest obroka, od čega čak dva puta ruča i večera, jednom doručkuje i ima jednu užinu.

Spartanski meni čuvenog fudbalera

Ronaldo za doručak preferira šunku i posni sir, a za užinu pojede tost s avokadom ili nekad voće. Nekoliko sati posle je vreme za prvi ručak, a on se sastoji od piletine i salate, dok tokom drugog ručka većinom jede ribe poput sabljarke, tune ili bakalara uz jaja, salatu i masline. Za prvu večeru pak pojede meso uz povrće, a za drugu večeru sabljarku uz salatu. Gotovo nikada ne pije gazirana pića, ne jede crveno meso i smrznutu hranu, a nije ni jedan od onih koji će se na kraju dana počastiti čašom alkoholnog pića.

Naučnici ga smatraju čudom prirode

Da je čudo prirode i plod neverovatnog rada, to su otkrili na univerzitetu Čičester 2011. godine kada su obavili testiranje s Ronaldom u glavnoj ulozi. Portugalac je skočio 78 centimetara u vis što je sedam centimetara više od prosečnog NBA igrača. Naučnici su izračunali kako čudesni Ronaldo prilikom odskoka stvara silu jednaku pet puta njegovoj telesnoj masi. I nakon skoro osam godina, sve je i dalje isto:  ”Kad Ronaldo skače, savije kolena i stavi noge iza zadnjice. To ima efekat privremenog podizanja centra gravitacije, a svima nam se čini kao da stoji u vazduhu – rekao je dr Nil Smit, stručnjak za biomehaniku na Univerzitetu Čičester.

FOTO: screensot Instagram Christiano Ronaldo 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar