Spavanje na boku najviše utiče na stvaranje bora oko očiju

24-07-2022

Stručnjaci savetuju da je najbolje spavati na leđima, najpre zbog pritiska na pluća i zbog pravilnog disanja. Međutim, veliki broj ljudi najlakše zaspi na boku, a taj položaj utiče i na stvaranje trajnih bora na licu 

Izbegnite bore, spavanjem na leđima

Brojne studije naglašavaju da spavanje na boku, stvara pritisak na lice i ubrzava njegovo starenje koje je popraćeno stvaranjem trajnih bora u predelu očiju. Bore nastaju zbog nedostatka kolagena i elastičnosti kože. Tako se smanjuje i njen volumen.  Ako na to dodate i pritisak uzrokovan spavanjem na boku, smanjićete i proizvodnju kolagena, što će dovesti do pojave bora. Kako naše lice izgleda  kada spavamo na boku, pokazala je dermatološka klinika Dr Medi Spa, fotografijom koju je objavila na svom Instagram profilu.

Fotografija koju je na Instagramu objavila klinika Dr Medi Spa

Saveti za miran san bez bora

Lekari iz dermatološke klinike “DeMedi Spa” , podelili su uz objavljenu fotografiju i nekoliko saveta kako bi se preventivno sprečilo narušavanje ravnoteže kože.

1. Kupite specijalni jastuk koji je prilagođen obliku lica, kako bi se izbeglo stvaranje bora prilikom spavanja.

2. Koristite svilene ili satenske jastučnice.

3. Koristite kreme na bazi retinola noću. Preparati na uljnoj bazi pomažu da koža ostane hidrirana.

4. Spavanje 7-8 sati je optimalno za sprečavanje bora.

5. Masirajte lice ujutru kako biste pospešili protok krvi u delovima koji su pod “pritiskom” prilikom spavanja. Radite vežbe za podizanje lica svakog jutra pod tušem.

Bore koje nastaju spavanjem na boku

FOTO: Instagram DrMediaSpa / arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar