Sve vrste polutrajnih filera za oblikovanje lica

17-11-2021

Svakako najpopularniji svetski antiejdžing preparat za oblikovanje lica su hijaluronski fileri, međutim na tržištu se može pronaći ceo niz proizvoda sa sličnim delovanjem ali od drugih materijala. Fileri od sopstvene masnoće, trombinski, kolagenski, kalcijum hidroksi-apatit, polilaktična kiselina….

Sopstvena masnoća

Korišćenje sopstvenog masnog tkiva zahteva veću proceduru od drugih injektabilnih filera, jer prvo mora da se sprovede liposukcija da bi se dobilo materijal za popunjavanje.  Na ovaj način, izbegava se rizik moguće alergijske reakcije tela, međutim, treba znati da sve masne ćelije ne prežive kada se transplantiraju na novo mesto, zato je visok stepen reapsorpcije – očekivan. To je razlog zbog kojeg će lekar verovatno prepuniti mesto koje se tretira, budući da će jedan deo masnoće da nestane. Prvo možete izgledati abnormalno, ali se to brzo normalizuje i skoro ćete uživati u novom izgledu. Problem reapsorpcije vašeg masnog tkiva je danas u značajnoj meri prevaziđen kombinacijom sa PRP-om (Platelet Rich Plasma) i matičnim ćelijama (Adipose Tissue Derived Stem Cells).

Fileri od trombina

Krvna plazma se posebnim uređajem pretvara u gelastu strukturu poznatu pod nazivom autologni trombinski serum, koji se koristi umesto hijaluronskih filera. Ova tehnologija izrade filera iz vlastite krvi prvi put je primenjena krajem 2017. u Londonu i Moskvi.  Podstiče lokalizovanu obnovu ćelija i proizvodnju kolagena i hijalurona, a zbog efekta faktora rasta u fileru koji utiču na fibroblaste u tkivu,  izgladiće se sitne linije,  zategnuti koža i naizgled popraviti njena tekstura. Ipak u usporedbi sa hijaluronskim filerima, trombinski su dosta slabiji.

Kolagen

Kolagen je prirodna supstanca poznata kao protein i glavni sastojak hrskavice, zuba i kostiju. Starenjem se smanjuje njegova proizvodnja u telu i osim novih bora, koža se opušta i nastaju bolovi, te ukočenost ekstremiteta. Kolagen se dobija se iz ljudske kože ili od krava (poznat koa bovine kolagen). Osim za postizanje volumena i regeneraciju kože, filer od goveđeg kolagena veoma je efikasan u lečenju ožiljaka od akni. Humani kadaverični dermis je koža koja se kultiviše sa kadavera, a onda injektuje u vaše lice. Ova supstanca daje dobre rezultate u punjenju udubljenja na licu.

Kalcijum hidroksi-apatit

Najteži od filera za lice, nalazi se prirodno u ljudskim kostima. Ovaj sastojak sličan mineralu je rezervisan za punjenje najvećih brazdi kao što su nazolabijalne brazde, marionetske linije i linije od mrštenja. Injektibilni dermalni filer na bazi kalcijum hidroksi-apatita, dizajniran je da licu povrati volumen i prirodne konture podsticanjem stvaranja i deponovanja prirodnog kolagena – fiziološkog mekog filera u telu. Mikrosfere na bazi kalcijuma potopljene su u gelu na bazi vode koji se efikasno primenjuje i u ovu svrhu lepote. Klinički rezultati su vidljivi do dve godine, u zavisnosti od ubrizgane količine, kvaliteta kože i godina pacijenta.

Polilaktična kiselina

Polilaktična kiselina je filer od sintetičkog materijala, koji stimuliše sopstvenu proizvodnju kolagena. Ova supstanca je posebno podesna za donju polovinu lica, za ublažavanje nazolabijalnih bora,  popunjavanje tankih usana i davanje volumena licu. Ovaj filer se razlikuje od drugih dermalnih filera jer nema odmah vidljiv efekat. S obzirom da stimuliše proizvodnju kolagena, rezultati se pojavljuju postepeno u periodu od nekoliko meseci.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je takođe prirodna supstanca koja se nalazi  u našem telu. Visoke koncentracije su nađene u vezivnim tkivima, nekim hrskavicama i tečnostima zglobova, kao i tkivu kože. Hijaluronska kiselina je ekstrahovana i preformulisana i danas je postala jedan od najpopularnijih injektabilnih filera koji daje trenutni rezultat u postizanju oblikovanja lica.  Ako vam termin zvuči poznato, to je zato što se ista supstanca ubacuje u bolne zglobove ljudi sa artritisom da bi se smanjio bol i povećala amortizacija. Hijaluronska kiselina nije dobijena iz životinjskih izvora.

Pacijentkinja pre i posle tretmana hijaluronskim filerima Juvéderm ( ILUSTRACIJA)

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar