Trend u estetskoj hirurgiji je pomak prema individualnosti a ne biti kopija selebritija

27-12-2023

Najnoviji svetski trendovi u plastičnoj hirurgiji diktiraju prirodniji izgled, barem u nekim aspektima. Novitet je da pacijenti više doživljavaju  svoju etničku pripadnost ali zato vole da kombinuju određene etničke karakteristike među kulturama uz pomoć hirurgije, objavilo je društvo Američkih plastičnih hirurga

Od želje za slavnim licem do prirodnijeg i individualnijeg izgleda

Poslednjih godina, svedoci smo brojnih estetskih korekcija selebritija širom sveta, što je uticalo na povećanu potražnju pacijenata za istim korekcijama. Velik broj njih je dolazio hirurzima sa slikama slavnih osoba i željom da ih zapravo pretvore u njih. Međutim sada je trend  izgledati poput sebe ali u poboljšanoj verziji. Zbog toga mnogi hirurzi sada dobivaju fotografije njihovih prijatelja ili porodice sa poželjnim osobinama.

Fokus na pojedinca i etničku pripadnost postaje glavni trend

Idealiziranje malog nosa navelo je mnoge žene da se podvrgnu rinoplastici, međutim, prošle godine se pojavio trend na  TikToku koji je slavio noseve različitih etničkih pripadnosti. Svi korisnici su se ponosili svojim etničkim crtama lica. Šta to znači za rinoplastiku? Rinoplastika se još uvek izvodi, ali fokus se pomiče prema intervencijama koje uključuju:  popravljanje krivog nosa, uklanjanja grbe i korekciju asimetrije a da se pritom zadrži etnički identitet osobe.

Američke Azijatkinje ipak žele da izgledaju više zapadnjački

Iako je većina kultura u Americi zadržala svoje fizičke karakteristike lica, blefaroplastika dvostrukih kapaka je i dalje popularna među azijatima . Cilj  ove intervencije je učiniti da njihove oči izgledaju veće i što više  zapadnjački. Ovo je jedan od najčešćih zahvata plastične hirurgije lica u Aziji a sada je treći najizvođeniji zahvat koji traže Amerikanci azijskog porekla u USA. Među američkim azijatkinjama takođe postoji porast zahteva za:  manjim i prćastim nosom, visokim nosnim mostovima i punijim čelima –  kako bi se generalno stvorio što zapadnjačkiji izgled.

Nerazumna očekivanja zbog aplikacija za fotografije

Istraživanja su pokazala da je povećana upotreba filtera za fotografije i aplikacija za ulepšavanje, stvorila brojne nedostižne i u nekim slučajevima – čudne ideale lepote. Npr, popularnost anima u Japanu, zasuo je tamošnje hirurge – mnoštvom bizarnih zahteva pacijenata.  Izgled prevelikih očiju, prozirna kože ili lice u obliku srca, samo su neke od njihovih novootkrivenih opsesija. Međutim,  mnoge od ovih estetskih želja jednostavno nisu fizički izvodive. To plastičnim hirurzima nameće izazovan zadatak, ponovog postavljanja očekivanja i pomaganja pacijentima da razumeju što je moguće postići.

FOTO: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar