Bore oko očiju: kako sprečiti nastanak ”vraninih nožica”?

29-10-2023

Specifične bore oko očiju koje se najčešće javljaju kao posledica smejanja, nazivaju se i ”vranine noge”. Ovaj estetski problem najefikasnije se rešava pomoću botoksa, a ublažava ih i indukcija kolagena koja se postiže raznim metodama podmlađivanja

Šta su bore „smejalice“ oko očiju / „Crow’s feet“?

Bore oko očiju zvane „vranine nožice” su linije, odnosno bore koje se zrakasto šire od spoljašnjeg ugla oka ka upolje. Bore oko očiju se najviše vide pri smejanju, jer smejanje aktivira mišiće u ovoj zoni. Koža iznad tih mišića prati pokrete mišića pa se formiraju bore i prevoji. Što se više neko smeje, to se koža češće bora, a kako s godinama ona gubi elastičnost, razvijaju se memorijske bore. ”Vranine noge” su češće kod osoba svetlije puti, plave i crvene kose, te kod onih sa svetlijim očima.  Oni su osetljiviji na sunce pa mnogo žmure, što dovodi do ranijeg stvaranja ove vrste bora.

Botoksom protiv bora smejalica

“Bore smejalice” oko očiju se zbog specifičnog oblika koji nalikuje otisku ptičje noge, u engleskoj literaturi nazivaju “crow’s feet”. Najefikasniji način za njihovo uklanjanje je pomoću injekcija botoksa. Tako se može sprečiti stvaranje dinamičkih bora, a u konačnici zaustaviti i stvaranje nekih statičkih. S druge strane, učinak botulinskog toksina u terapiji razvijenih statičkih bora vrlo je ograničen. Za uklanjanje statičkih bora, najbolje pomaže primena dermalnih punjača (engl. fillers), kojima se ispuni deo ispod bore , čime se ona podigne na nivo okolne kože.

Pre i posle tretmana botoksom

Indukcija kolagena

U ovu grupu metoda podmlađivanja spadaju tretmani radiofrekvencijom i ultrazvukom (kao i njihovom kombinacijom), zatim laseri i microneedling čak i neki hemijski pilinzi. Svi oni, na svoj način kontrolisano povređuju kožu koja na to reaguje pojačanom proizvodnjom kolagena, elastina i obnavljanjem. Blagi rezultati su vidljivi i posle jednog tretmana ali optimalni se postižu obično nakon serije od 4 do 6 tretmana, nakon kojih se u određenim intervalima rade tretmani održavanja. Na ovaj način bore smejalice se smanjuju, koža postaje jedra i sjajna, a oči izgledaju odmornije.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar