Sprečite posledice bruksizma na vreme: noćno škrgutanje u potpunosti uništava zube

26-11-2022

Stiskanje ili škrgutanje zubima naziva se bruksizam i obično se dešava noću dok smo u nesvesnom stanju tokom spavanja. Vrlo često osobe ni ne znaju da imaju bruksizam dok ih netko ne čuje i upozori da noću škripe zubima. Glavni uzrok ovog problema je pogađate, stres

Glavni uzrok bruksizma je stres

Životne promene, stresni periodi i anksioznost najčešće su okidač noćnog škripanja, tako da sa sigurnošću možemo reći da je najčešći uzrok bruksizma stres. Tokom noći telo se ne može potpuno opustiti, te aktivira žvaćne mišiće uzrokujući stiskanje i škripanje.

Problemi uzrokovani bruksizmom

Sile koje se pritom stvaraju puno su jače nego sile koje su potrebne za žvakanje hrane. Aktivnost mišića tokom noći može uzrokovati jutarnju ukočenost zgloba, glavobolje, bolove u području lica i zgloba, ali i oštećenja zuba kao što su preterano trošenje i pucanje.

Lečenje bruksizma

Bruksizam se tretira udlagama koje se nose po noći te onemogućavaju škripanje i prejako stiskanje. Udlage se rade u jednoj vilici te malo „podižu“ zagriz i stavljaju je u opuštajući položaj za zglob i mišiće. Ne izazivaju neugodu, ugodne su za nošenje i ne zahtjevaju privikavanje.

Trajanje terapije

Udlage se nose minimalno nekoliko mjeseci dok se žvaćni sisetm ne oporavi, a moguće je i dugotrajno nošenjeBruksizam nije stanje koje nužno traje ceo život i moguće je da se korištenjem udlaga, ali i eliminisanjem stresa i anksioznosti povuče.

Botoks terapija – alternativa udlagi

Najnoviji način rešavanja bruksizma je upotrebom botoxa koji opusti željene mišiće. Trajanje terapije  je oko pola godine a cena se formira po utrošenim jedinicama botulinum toxinuma što zavisi od osobe do osobe. Terapija botoxom je momentalno  hit u rešavanju problema škripanja zubima  u naprednijim klinikama i ordinacijama u Americi, Velikoj Britaniji i Japanu.

FOTO: Estetic

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar